Sin categoría

3DBH: Makarroiak, San Jakoboak eta San Blasa

IMG_20150126_102107     MAKARROIAK:

Osagaiak: – 400 g makarroi , – 1/2 k tomate birrindu – Txorizoa – Kipula – Olioa, ura eta gaztaia.

Prozedura: Kazola batean, ur kantitate handia ipini eta makarroiak egosiko ditugu, gatza eta olio zorrotada bategaz,15 minutu inguru. Egosita daudenean, ur hotzagaz garbitu eta katilu batean itziko ditugu. Kazola baten olioa ipini, kipula  txikitu eta kazolan ipiniko dugu. Gorritzen hasten denean, txorizoa botako dugu. Tomate birrindua gehitu eta gatz apur bat botako diogu. Makarroiak hartu eta saltsara botako ditugu. Su txikian bost minutuan izan eta jateko prest egongo da. On egin!IMG_20150126_095444 IMG_20150126_095516 IMG_20150126_100012 IMG_20150126_100238 IMG_20150126_101740 IMG_20150126_102121

Aporte por ración
Energía [Kcal] 521,00
Proteína [g] 15,10
Hidratos carbono [g] 73,50
Fibra [g] 5,70
Grasa total [g] 17,20
AGS [g] 7,00
AGM [g] 5,90
AGP [g] 2,50
AGP /AGS 0,36
(AGP + AGM) / AGS 1,20
Colesterol [mg] 30,30
Alcohol [g] 0,00
Agua [g] 254,00

SAN JAKOBOAK          IMG_20150129_112210

Osagaiak:16 indioilar xerra; 8 gazta xerra (urtzeko);Ogi birrindua;1 edo 2 arrautza;Oliba olioa

Prozedura:     Indioilar xerra baten gainean gazta xerra jarriko dugu, eta ondoren beste indiolar xerra bat, horrela, san jakobo guztiak egin arte.

Gero, san jakoboak, arrautzetik eta ogi birrindutik pasatuko ditugu eta azkenik sartaginean frijitu egingo ditugu eta prest daude jateko.                    ON EGIN!!

Razio bakoitzeko datuak 138,00 g:

Energía [Kcal] 491,00

Proteína [g] 19,80

Hidratos carbono [g]16,80

Fibra [g] 0,70

Grasa total [g] 38,20

Colesterol [mg] 107,00

Minerales

Calcio [mg] 154,00

Hierro [mg] 2,10

Yodo [mg] 10,10

Magnesio [mg] 23,10

Zinc [mg] 2,20

Selenio [μg] 9,80

Sodio [mg] 866,00

Potasio [mg] 229,00

Fósforo [mg] 28,80

Vitaminas

Vit. B1 Tiamina [mg] 0,43

Vit. B2 Riboflavina [mg] 0,26

Eq. niacina [mg] 6,40

Vit. B6 Piridoxina [mg] 0,17

Ac. Fólico [μg] 14,10

Vit. B12 Cianocobalamina [μg] 0,36

Vit. C Ac. ascórbico [mg] 2,00

Retinol [μg] 112,00

Carotenoides (Eq. β carotenos) [μg] 1,30

Vit. A Eq. Retincl [μg] 117,00

Vit. D [μg] 0,27

SAN BLASAK   

Osagaiak:IMG_20150126_140436 IMG_20150126_141825 IMG_20150126_143319

  • 350 g irin
  • 350 g azukre
  •  2 arrautza
  •  100 gr. Koipe (txerri-manteka)
  •  Royal koilarakada bat
  •  Anis tanta batzuk  (anis-esentzia eta kristaldua bada hobe)

Nola egin sanblasa, pausoz-pauso

1–    Arrautzen gorringoak ontzi batean apartatu. (*arrautza horietako bi zuringo banandu egin behar dira eta sanblasaren zuringoa egiteko gorde.)

2–    Arrautzen gorringoak azukrearekin nahastu eta ondo irabiatu, biak bat egin arte. irabiagailu elektrikoaz edo eskuz ere egin daiteke. (*Geruza zuria egiteko 3 azukre koilaraka gorde).

3–    Irinari osagaiak gaineratu eta masa bat egin arte nahastu:

*Koipea (txerri-manteka): (*gurina baino naturalagoa). Koipea nahastu ahal izateko gogorregia baldin badago, mikrouhin labean bigundu.

Anisa: anis-esentzia bada hobe.

Gatza: pittin bat.

Arrautza gorringoak eta azukrea nahastu ondoren irinetara bota.

4–    Irinetara botatako osagai guztiak ondo nahasi. Lan asko egin behar da masarekin, ogiarekin bezala, eta zenbat eta gehiago landu masa, orduan eta hobeago. Nola jakin noiz dagoen prest? Masa ondo berdinduta dagoenean, osagai guztiek bat egin dutenean.

5-    Masari nahi dugun forma eman.

6–    Labean sartzeko prestatu. Pegatuta gera ez daitezen koipez igurtzitako albal paperaren gainean jarri sanblasak.

7–    Labean sartu. Aurrez, 20 bat minutuan 220 gradu inguruan berotzen eduki. Sanblasak 10-12 minututan eginak egon daitezke (labearen arabera).

-Sanblasen zuringoa egiteko:

1–    Bi zuringoei 3 koilarakada azukre bota eta kazuelatxo batean nahastu.

2–    Kazuelatxoa bainu marian jarri ontzi handiago batean, eta sutan jarri, noizean behin nahasteari laga gabe. Ez laga urari irakin egiten, bestela sua jaitsi.

3–    Beroak azukrea apurtu behar du eta azukreak eta zuringoek bat egin behar dute. Likido garden bat izan behar da lortu behar dugun emaitza. Esperientziak esango digu noiz dagoen puntuan (ez da erraza jakiten)

4–    Likido garden hori irabiagailu elektroniko batekin nahasi.

5–    Opilak oraindik bero daudela eman behar zaie geruza zuria.

Anuncios

7 comentarios sobre “3DBH: Makarroiak, San Jakoboak eta San Blasa

  1. nire ustez orain egin dugun 2. menua 1. goa baino onago izan da, batez ere, eta gehiago gustatu zitzaidan platerra san jakoboak izan dira.

    Me gusta

  2. Makarroiak: Oso gozoak eta egiteko erraza. Makarroiak saltzara bota eta bertan pare bat minutu usten badituzu, askoz ere gozoago geratzen dira.

    San Jakoboak: Oso erraz egiten dira eta gozoak. 30 minututan san jakobo asko egin ditzakezula konturatu naiz. Gozo eta arin egiten dira.

    San Blasa: Egiteko zaila da, baina gozoa. Ondo urtetzen bada, gozo geratuko da baina errezeta txarto eginda badago, nahiz eta osaagaiak berdinak izan, ez da hain gozoa gelditzen. Gure errezetaren proportzioak txarto zeuden eta horregatik, masa biguna gelditu zen.

    Me gusta

  3. Errezeta gusti honetatik tekni berri asko ikasi ditut lehen ez nekienak. Adibidez makarroietan tomatea gorritu behar zelaez nekien eta san blasa nola egiten zen ere ez nekien. San blasean ere masa siku geratu zitzaigun eta esnea eta beste arrautz bat bota genion,orduan askoz hobeto geratu zen.San balsak egiterako orduan,oso denbora gutxi daukagunez laban denbora gutxi egin zen eta denbora gehiago behar zuen.

    Me gusta

  4. Makarroiak: Oso gozoak atera zitzaigun eta oso errazak izan ziren egiteko. Niretzat, menuko platel gozoena izan da.
    San Jakoboak: Bakoitza zati txikietan zatitu genituen hobeto manejatzeko. Nik, gustukoago izango nituen ez izan bagenituen zatitu baina, ala ere, oso gozoak atera zitzaizkigun eta oso errazak izan ziren.
    San Blasa: Ez zitzaidan asko gustatu egin genituen san blasak. Ez genien anisik bota eta lehenengotan oso zikua atera zitzaigun, horregaitik, arrautza gehiago bota izan behar genion. Gainera ez zen ondo egin, denbora gehiago utzi izan beharko genuke ondo egiteko. Ez genuenez denbora askorik, jan genuenean ez zen guztiz zikatu goiko geruza.

    Me gusta

  5. nire ustez 2.menua lehengoa baino onagoa egon da.
    Lehengo platerrean makarrroiak egin geniten, oso gozoak egon ziren eta edozeini gomendatuko nion etxean egiteko erraz egiten direlako.
    Bigarren platerrean San Jakoboak egin genituen teknikari dagokionez oso ohikoa da, baina nire ustez bete teknika batzuk erabil ahal daitezke.
    Azkenik postrea egin genuen, postreari dagokionez San Blasa zen. San Blasak bigarren platerra baino zailagoa da preparatzeko. San Blasen masan forma borobila zuen baina guk beste forma desberdina bat eman genion.

    Me gusta

  6. – Makarrioak eta San Jakoboen prozezua oso erreza iruditu zitzaidan, San Blasarena berriz oso zaila iruditu zitzaidan denbora asko egon ginelako egiten.

    – Makarroiak oso ongi atera zitzaizkigun oso plater erreza zen eta.

    – San Jakoboak oso goxoak atera zitzaizkigun eta gainera hainbat egin genituen.

    – San Blasa ez zitzaigun hain ondo atera oso zaila zen eta bere prozezua.

    Me gusta

  7. Makarroiak: Oso gozoak eta egiteko erraza. Makarroiak saltzara bota eta bertan pare bat minutu usten badituzu, askoz ere gozoago geratzen dira.

    San Jakoboak: Oso erraz egiten dira eta gozoak. 30 minututan san jakobo asko egin ditzakezula konturatu naiz. Gozo eta arin egiten dira.

    San Blasa: Egiteko zaila da, baina gozoa. Ondo urtetzen bada, gozo geratuko da baina errezeta txarto eginda badago, nahiz eta osaagaiak berdinak izan, ez da hain gozoa gelditzen. Gure errezetaren proportzioak txarto zeuden eta horregatik, masa biguna gelditu zen. Sikua gelditu zitzaigun, beraz arrautza bat gehitu genion masari. San Blasa egiteko ez genuen denbora asko izan. Laban denbora gutxi izan genuen, orduan masa ez zen gogortu. Azukrezko geruzari ez genion anisa bota eta denbora gutxi genuenez ez zen ondo lehortu.

    Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s